de boekpresentatie van het vernieuwde boek “Joden van Leeuwarden”

Boekpresentatie van het vernieuwde boek “Joden van Leeuwarden” van Hartog Beem

Uitgesteld ter gelegenheid van het 350 jarig bestaan van de Joodse Gemeente Leeuwarden in 2020.

Ca 70 belangstellenden waren aanwezig waaronder de dochters van co-auteur Van Agt, nakomelingen van de familie Jacobson (de familie die de oudste begraafplaats stichtte in 1670) en ook de Israëlische consul Arjen Lont.
Voorafgaand kregen de aanwezigen een drankje aangeboden door de NIG en het HCL.
De zaal was heel geschikt, met gelegenheid om digitaal historische afbeeldingen te laten zien van Joods Friesland, en ook om voorafgaand wat muziek te laten horen ( o.a. van Louis Davids en van de Israëlische zanger David Broza, die Leeuwarder roots heeft in de familie Linnewiel).
Het boek werd aangeboden aan burgemeester Sybrand Buma, oud Burgemeester Hayo Apotheker en aan voorzitter Benno Troostwijk voor het archief van de Joodse Gemeente (Hij kreeg al eerder persoonlijk een boek). 
Allen gaven in een dankwoord nog wat lessen over lering van de geschiedenis en persoonlijke ervaringen. Benno Troostwijk verzocht om 1 minuut stilte ter nagedachtenis van dhr. en mevr. Beem. Ook opperrabijn Jacobs (ook hij kreeg al eerder een boek) gaf een drasha. De vertegenwoordigers van Tresoar (Johan Steendam) en van het Historisch Centrum Leeuwarden (directeur Seffinga) ontvingen het boek met de bibliografie van Hartog Beem (door Shulamit Vomberg in Dutch Jewish History 3). Daarna werden er 2 boeken verloot met trekking door de burgemeesters, de opperrabbijn, de voorzitter van de NIG en de consul ( nadat enige nummers geen kandidaten opleverden). 


Aansluitend hebben we de locatie bezocht van de oudste Joodse begraafplaats (in gebruik van 1670-1786; nu een binnenplaats van Tresoar; alle auto’s waren verwijderd en er was een kleine expositie met de foto’s van de oudste grafstenen aldaar destijds) Vervolgens wandelden we naar de nabij gelegen locatie van de voormalige tweede Joodse begraafplaats aan de Groeneweg ( in gebruik van 1786-1833). De graven en grafstenen van deze begraafplaatsen zijn na de oorlog overgebracht naar de nieuwe begraafplaats aan de Jelsumerstraat. 
Al met al heel geslaagd. Het NIW van 10 juni 2022 vermelde de bijeenkomst met een foto van de overhandiging van het boek aan burgemeester Buma.

Auteur: Chaim Caran   

Share by: